23-01-2013
 

La Generalitat autoritza la instal·lació d'un nou abocador a Can Balasc i allarga en sis anys la vida útil de Can Carreras

El pla especial urbanístic, aprovat de forma inicial, s'allunya de la voluntat de l'Ajuntament i els veïns

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya ha aprovat de forma inicial el Pla Especial Urbanístic per a la creació d'un sistema urbanístic de gestió de residus a Can Carreras i Can Balasc. El document, redactat per Joaquim Balaguer i Bernat Bover i aprovat al novembre del 2012, ja està publicat al web del Departament de Territori i Sostenibilitat del Departament des d'aquest dimarts. El pla, encarregat per les empreses FSM Vertispania SL i Arrins SL, defineix el conjunt d'accions necessàries per a la implantació d'un nou dipòsit controlat de residus a Can Balasc.

Aquest document, ara en període d'informació pública, preveu que quan s'iniciï l'activitat a Can Balasc com a dipòsit controlat de residus no especials, finalitzi l'abocament de residus d'aquesta índole a Can Carreras. Tot i així, el pla no preveu el tancament total de Can Carreras, tal com reclamaven Ajuntament i veïns (veure notícia), sinó que la Generalitat permetrà l'abocament de residus inerts a l'actual dipòsit. D'aquesta manera, segons els càlculs dels redactors d'aquest pla especial urbanístic, la vida útil de Can Carreras es podria allargar uns sis anys més, a raó de 100.000 metres cúbics anuals. Les activitats d'emmagatzematge i assecat de terres, substrats i adobs, així com el reciclatge de palets, que actualment es fan a Can Carreras, sí es traslladaran a Can Balasc. El Pla Especial Urbanístic de Can Carreras i Can Balasc destaca la bona ubicació de Rubí per acollir aquest tipus d'infrastructures, com a conseqüència de la bona comunicació amb la resta de la regió metropolitana de Barcelona.

Amb aquest Pla Especial Urbanístic, segons explica l'informe consultat per Rubitv.cat, es persegueixen diversos objectius. El primer d'ells, que es reflecteixi la condició de sistema-servei tècnic de gestió de residus que ostenta el dipòsit controlat de residus no perillosos de Can Carreras. El segon, trobar un millor emplaçament per a l'activitat de deposició de residus no perillosos no inerts, que fins a dia d'avui s'ha dut a terme a Can Carreras. Concretament es proposa traslladar aquesta activitat a la finca de Can Balasc, que haurà de ser qualificada, també, com a sistema-servei tècnic de gestió de residus. El tercer objectiu perseguit és el d'afavorir unes millors condicions de rebliment del dipòsit de Can Carreras, rebliment que passarà a efectuar-se únicament amb residus inerts. En últim terme, el Pla Especial ordena urbanísticament els dos sectors destinats a dipòsit controlat de residus no perillosos, tant el de Can Carreras com el de Can Balasch, i les zones adjacents.

L'informe destaca també els diversos procediments judicials i administratius que s'han efectuat en relació a aquestes activitats. Així doncs, els redactors del pla es refereixen al seguit de sentències que s'han vingut esdevenint des de l'any 1994, quan l'empresa Arrins SL va demanar a les administracions competents l'autorització per dur a terme una activitat de dipòsit controlat de residus a Can Balasc. Ara, aquest Pla Especial Urbanístic preveu que al nou dipòsit s'hi aboquin 150.000 Tm/any, amb una capacitat final de la instal·lació de 2.600.000 m3. Segons els càlculs efectuats per l'equip redactor, el nou dipòsit podria tenir una vida útil de més de 18 anys, atenent a les actuals dades de deposició de residus.

El document, aprovat de forma inicial, proposa reconduir part de l'activitat de Can Carreras a Can Balasc atenent a a la llunyania de la població afectada. Així doncs, els redactors del pla diuen que 'la concentració d'aquestes activitats es proposa en una zona prou allunyada de nuclis residencials però que, al mateix temps, disposa d'una adequada accessibilitat, donada la seva proximitat a zones industrials.'

Finalment, el text planteja una sèrie de mesures ambientals correctores, com ara la protecció dels connectors ecològics territorials, la preservació de les àrees qualificades com a hàbitat d’interès comunitari, la restauració morfològica dels àmbits afectats per les activitats extractives i la deposició de residu no perillós a Can Balasch enlloc de Can Carreras. A més, es preveuen mesures correctores ambientals necessàries per a la protecció dels vectors ambientals afectats, atenent a les normatives sectorials vigents i un seguiment dels efectes de l’execució del pla.

La redacció d'aquest Pla Especial Urbanístic es formula en el si del text refós de les normes del Plantejament General d'Ordenació Municipal de Rubí, aprovat l'any 2005 i del Pla Territorial Metropolità de Barcelona (PTMB), aprovat definitivament en data 20 d’abril de 2010.

RUBÉN CABÚS

 
11 comentaris
 

Comentaris

25-01-2013
17:40
 
Dani

Home, tampoc es per tant. Que podem fer si a TMA demostren ser mes espabilitats que tot el Consistori plegat.
Doncs res, esperar a les properees eleccions.

 
24-01-2013
09:20
 
Aurora

Qué pensa fer l'Ajuntament? És verngonyós

 
23-01-2013
20:26
 
Per què ha d'estar ben comunicada la merda?

Que Rubí està ben comunicat? També està molt ben comunicat el bari de Pedralbes, Sant Cugat, la plaça Sant Jaume i el domicili de molts consellers, a part de que la merda no crec que hagi d'estar ben comunicada amb ningú.

 
23-01-2013
18:10
 
@Jose

Según CIU y ERC somos el vertedero de la comarca.

 
23-01-2013
16:09
 
David

Com de costum, la veu del poble se la passen pels ...

 
23-01-2013
14:10
 
Montserrat

vaja quins collons que tenen, ves a saber els sobors i demés xanxullos que deuen tenir am el Govern, i de dir que està molt ben comunicat Rubí, si jajaja el cas es carregar-se ademés la carretera i el perill dels camions que van "a saco" i es creuen els amos.

 
23-01-2013
13:01
 
Quico

Golejada de Grupo TMA al consistori rubinenc amb el vist-i-plau del Sr. Recoder...

 
23-01-2013
12:49
 
Mariona checa

Quanta merda Srs.quanta merda ¡¡¡ ens la foten per damunt i ...a callar ¡¡¡Vinga polítics..."ESPAVILANDO"

 
23-01-2013
12:40
 
Azucena

QUE VERGUENZA

 
23-01-2013
12:14
 
Enric

Ole, ole i ole. Amb això queda clar el poder q té aquesta empresa. Parlant malament es podria dir alló de, s'ens pixen a la boca.
Srs. de l'ajuntament, q collons estan fent? Q no tenim tècnics i juristes a la casa?
Srs. de CiU q en pensen d'això?
Srs. d'ERC ara vostès també son a la gene, q n'han de dir?
Apa siau.

 
 
Afegir comentari
 • Nom
   
 • E-mail
   
 • Comentari
   
 •  
 •  
 

Tots els comentaris seran moderats abans de publicar-se.

Rubitv.cat no es fa responsable de l’opinió expressada pels usuaris. No es permeten comentaris ofensius, il·legals o que faltin a la dignitat de les persones. Rubitv.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri inapropiats.

Llegir avís legal

 

Notícies Relacionades

Societat

25-09-2018

 

El CTR-Vallès rebrà 26.000 tones de residus de l'Àrea Metropolitana de Barcelona en poc més d'un any

El Ple del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental ha aprovat un conve(…)

Societat

14-09-2018

 

Un "escape room" sobre residus dissenyat a Rubí visitarà diverses escoles del Vallès durant aquest curs

El Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental inicia una nova edició de(…)

Societat

20-07-2018

 

L'Agència de Residus subvencionarà amb 4,6 milions d'euros la remodelació de la planta de Can Barba

L'Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha aprovat subvencionar la primera fase de la rem(…)

Opinió

18-07-2018

 

La millor planta de reciclatge i de tractament de residus ets tu

És moment de deixar de banda totes les excuses i posar-nos a reciclar. Ens hi juguem molt(…)
 
 

Subscriu-te al nostre butlletí

 • e-mail
 
 
Bars i Restaurants
Taxis i telèfons d'interès
Rep les notícies de Rubitv.cat per WhatsApp!