17-12-2012
 

Els joves rubinencs expressen les seves demandes a la jornada participativa del pla Rubijove

Rubitv.cat us ofereix de forma íntegra el plenari de conclusions de la trobada d'aquest dissabte

Més d'una seixantena de joves de la nostra ciutat han assistit aquest dissabte a la jornada participativa del pla Rubijove, una sessió de treball que ha permès començar a dissenyar el Pla Rubijove, un document que marcarà les línies a seguir en matèria d'educació, cultura, treball, habitatge, salut, participació i cohesió social entre els anys 2012-2016 a Rubí. Aquest és el segon pas en l'elaboració del pla, després que es realitzés una diagnosi que ha permès conèixer la realitat demogràfica i social dels joves del municipi a través d'anàlisis quantitatius i qualitatius.

Els participants d'han dividit en quatre grups: un per a joves d'entre 12 a 16 anys, un altre amb persones de 17 a 24 anys, un tercer per a joves d'entre 25 i 30 anys i un darrer dedicat a joves associats. A través de diverses dinàmiques i tallers, els participants han valorat els serveis que actualment ofereix el Consistori i les mancances que han detectat. Les conclusions extretes de forma separada en cadascun d'aquests grups s'han donat a conèixer a la resta de participants durant la celebració d'un plenari de conclusions, que Rubijove.cat i Rubitv.cat van emetre en directe aquest dissabte i que ja es pot tornar a visionar de forma íntegra.

Principals demandes dels joves

En l'àmbit de l'educació, els joves han destacat positivament l'existència de l'Escola Oficial d'Idiomes (EOI), l'Escola d'Art i Disseny (edRa), l'Escola de Música Pere Burés i l'Escola d'Adults. També han valorat positivament el fet d'haver-hi suficients escoles i instituts i que aquests estiguin ben repartits pel territori, així com l'especialització en graus industrials. En canvi, han trobat a faltar activitats extraescolars, la promoció d'intercanvis i estades a l'estranger i la manca d'oferta d'estudis superiors i de formació no reglada. Els joves també consideren que es podria millorar la informació del sistema de beques, així com l'educació orientativa i laboral i ampliar l'horari i els espais de les aules d'estudi, entre d'altres.

Pel que fa a la salut, s'ha lloat, en termes generals, l'existència del COS i dels tres centres d'atenció primària (CAP) de la ciutat i les xerrades sobre sexualitat als instituts. Per contra, troben a faltar un hospital a la ciutat i consideren que s'haurien d'ampliar les xerrades als instituts, sobretot a 1r d'ESO. A més, creuen que s'haurien de dur a terme conferències sobre homosexualitat als centres de secundària. Pel que fa a la Consulta Jove, tot i valorar positivament la seva existència, consideren que s'hauria d'ampliar l'horari d'atenció al públic i fer-ne difusió. A més, el grup de 25 a 30 anys ha posat sobre la taula la possibilitat que aquest servei s'ampliï fins als 30 anys i han proposat fer-la arribar a la resta de CAPs.

En el camp del treball, s'ha destacat l'existència de l'IMPES com a equipament de referència, així com els tallers de recerca de feina. Però consideren que s'haurien d'ampliar els col·lectius destinataris d'aquests serveis, així com l'oferta formativa i la difusió dels recursos disponibles, i millorar els nexes a nivell local, comarcal i autonòmic. També creuen que s'haurien d'oferir més ajudes per a joves emprenedors i reduir l'excessiva burocratització a l'hora de crear negocis i empreses. Proposen facilitar el coneixement dels drets laborals als centres educatius i oferir més oportunitats als joves sense experiència professional.

Pel que fa a l'oci, la cultura i el lleure, valoren positivament la programació del teatre municipal La Sala i les activitats programades per Festa Major, així com l'existència d'espais per passar el temps lliure i connectar-se a internet (Torre Bassas, Biblioteca, Ateneu...), tot i que lamenten que no hi hagi equipament d'aquestes característiques a tots els barris. Els joves sol·liciten que es facilitin espais i infraestructures a les entitats, que es revisin els criteris d'atorgament de subvencions i que es dinamitzi més l'oferta cultural destinada a aquest col·lectiu, així com donar a conèixer els diferents espais que poden utilitzar. També reclamen la rehabilitació d'espais com els cinemes, la creació d'espais d'assaig per a grups de música locals i que se'ls faciliti l'ús d'espais esportius i patis oberts d'escoles i instituts.

En el cas de l'habitatge, han destacat positivament l'existència de l'Oficina d'Habitatge de Rubí. Però reclamen més informació sobre aquesta qüestió, una millor difusió del servei, que es potenciï el lloguer dels habitatges buits i que es faciliti la feina de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, tot oferint-los suport jurídic. També demanen que es concedeixin ajuts a persones desnonades, que es creï un cens d'habitatges buits del municipi i que s'explorin noves formes de compartir habitatge (persones grans i/o dependents que podrien compatir habitatge a canvi de cura).

En l'àmbit de la mobilitat, destaquen el bon funcionament del servei d'autobús urbà, l'existència de l'illa de vianants i l'àmplia oferta de mitjans de transport públics per desplaçar-se fora de la ciutat. Pel que fa als aspectes a millorar, tots els grups han coincidit a proposar la creació de carrils bici. També demanen que l'autobús passi més sovint per les urbanitzacions, que es millori la informació d'horaris i línies i la connexió entre les línies urbanes i les interurbanes, que es millori la connexió del nucli urbà amb l'estació de RENFE i la regulació de l'accés de l'illa de vianants, que s'abarateixin els preus i que es fomenti una xarxa per compartir cotxe.

Pel que fa a la participació, els participants han valorat positivament que s'estigui elaborant el Pla Rubijove i que se'ls hagi tingut en compte en el seu disseny. Però consideren oportú que es creï una comissió de seguiment d'aquest pla. També proposen la creació del Consell de Joventut i que aquest sigui vinculant, que s'elaborin pressupostos participatius, que es millori la transparència en l'atorgament de subvencions, que es consulti a aquest col·lectiu sobre activitats i festes i que es doni la possibilitat a les entitats de posar en marxa processos participatius sobre què es vol fer amb els espais municipals.

I per últim, en el cas de la informació, han ressaltat l'existència de molts punts on poder informar-se, la presència d'informadors i del Consell d'adolescents als instituts, la pàgina web www.rubijove.cat, els comptes de Twitter municipals i els mitjans de comunicació locals, com Rubitv.cat. En aquest àmbit, els joves demanen que es promocioni l'associacionisme, que es creï un espai per a joves als mitjans de comunicació locals, així com una agenda ciutadana unificada que aplegui els actes municipals, d'entitats, de plataformes i moviments. També reclamen que es creïn xarxes temàtiques d'informació i intercanvi entre la ciutadania i que es col·loquin panells informatius als instituts i a d'altres llocs freqüentats pels joves per fer difusió de les activitats.

Font d'informació per a la redacció del pla
Les conclusions del procés seran considerades com una font d'informació més per a la diagnosi i la redacció del primer esborrany del Pla Rubijove 2012-2016, que se sotmetrà a valoració tècnica i política durant la primera quinzena de gener de 2013.

De cara al mes de febrer, l'Ajuntament preveu fer el retorn del document i presentar la proposta del Pla Rubijove sorgida de la diagnosi, les aportacions de participants i del treball posterior de tècnics municipals i de la comissió política de Joventut que treballa des de juliol de 2012. La voluntat de l'Ajuntament és portar a aprovació el document al Ple municipal del mes de maig de 2013.

RUBITV.CAT / Foto: Lídia Larrosa

 
3 comentaris
 

Comentaris

17-12-2012
22:54
 
Rafa

Haurien de fer-se mirar lo dels busos... que la L4 no funcioni els caps de setmana i que els busos passin durants els feiners cada 25 minuts ( si no arriben tard, com sempre ) no es normal en una ciutat tan gran com Rubí

 
17-12-2012
22:47
 
Ernest

Veig q en pocs dies heu fet un ple de pressupostos i aquest plenari del jovent; vol dir això q a partir d'ara fareu més directes?

 
17-12-2012
21:56
 
Carla

Deu ni do la de propostes que han fet els joves. Algunes cares em sonen jejejej. A veure si ens fan cas

 
 
Afegir comentari
 • Nom
   
 • E-mail
   
 • Comentari
   
 •  
 •  
 

Tots els comentaris seran moderats abans de publicar-se.

Rubitv.cat no es fa responsable de l’opinió expressada pels usuaris. No es permeten comentaris ofensius, il·legals o que faltin a la dignitat de les persones. Rubitv.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri inapropiats.

Llegir avís legal

 

Notícies Relacionades

Societat

01-10-2018

 

Arrenca la fase de propostes ciutadanes per a la reforma del Parc de Ca n'Oriol

El procés participatiu que decidirà com serà el Parc de Ca n'Oriol entra en una nova fa(…)

Societat

21-08-2018

 

L'Espai Jove Torre bassas torna a assessorar sobre beques i ajuts per a cursar estudis postobligatoris

L'Espai Jove Torre Bassas torna a assessorar beques i ajuts per a cursar estudis postobli(…)

Esports

24-07-2018

 

'La Nit és jove' tanca temporada amb una alta participació

La iniciativa La Nit és Jove, que consisteix en l'organització de tornejos nocturns de (…)

Societat

01-07-2018

 

Els grups de ball de la Torre Bassas demostren el seu talent a la plaça Salvador Allende

Aquest dissabte la plaça Salvador Allende ha acollit la Festa no Major de Rubijove. Entre(…)
 
 

Subscriu-te al nostre butlletí

 • e-mail
 
 
Bars i Restaurants
Taxis i telèfons d'interès
Rep les notícies de Rubitv.cat per WhatsApp!