01-12-2012
 

Diversos estudiants participen en la lectura del manifest en contra de la violència masclista

Rubí ha commemorat el Dia internacional contra la violència envers les dones amb un acte institucional

Rubí ha commemorat aquest divendres el Dia internacional contra la violència envers les dones. L'acte, celebrat a la plaça Pere Aguilera, ha reunit desenes de rubinencs i ha comptat amb la tradicional lectura del manifest que, aquest any, ha anat a càrrec d'alumnes dels instituts públics JV Foix, Estatut, Duc de Montblanc i La Serreta. Carme García, alcaldessa del municipi, també ha participat en aquesta lectura, qui ha catalogat la violència masclista com una 'xacra del segle XXI'.

Després de l'alcaldessa, ha estat el torn dels joves. Els alumnes dels instituts públics de Rubí han llegit el manifest consensuat per la Generalitat de Catalunya, les diputacions de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona, l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). Un text que denuncia qualsevol tipus d'agressió envers les dones i que aposta per les polítiques d'igualtat com una garantia per lluitar contra la violència. A més, s'ha fet un minut de silenci en commemoració de totes les víctimes de violència de gènere. Finalment, la banda rubinenca The Ewans's ha tancat l'acte amb dos versions d'Oasis i d'Stone Temple Pilots, un grup que agafa com a referència les grans bandes indies angleses dels anys 90 i 2000.

A continuació, Rubitv.cat us ofereix el manifest d'enguany:

Avui, 25 de novembre, les administracions i la societat civil tornem a aplegar-nos per fer públic, una vegada més, el nostre rebuig a la violència masclista, i per manifestar fermament i amb claredat la voluntat i la intenció de seguir treballant fins eradicar-la. Volem condemnar enèrgicament l'assassinat de dones per actituds masclistes, tant a Catalunya com arreu del món, i mostrar la nostra repulsa davant totes les manifestacions de violència, física, psicològica, econòmica, social o estructural, que impedeixen a les dones poder tenir garantits els seus drets com a ciutadanes.

La nostra crida, el nostre refús i el nostre condol volen anar més enllà de les víctimes mortals, sens dubte la cara més crua i devastadora de la violència masclista, i apel·lar totes aquelles manifestacions i comportaments que atempten contra la integritat física i psicològica de les dones, pel simple fet d'haver nascut dones. Vulnerar els drets de les dones, més enllà de la injustícia i la crueltat, representa un gran impediment per assolir la democràcia plena, la pau, el desenvolupament i el dret d'exercir la ciutadania.

Val a dir que la societat catalana ha avançat i ha de continuar fent-ho. Fa anys que vàrem començar a caminar amb passes molt fermes a fi d'eradicar la violència envers les dones, i des d'aleshores, que no ens hem aturat. La nostra societat ha situat la violència masclista a l'agenda política del país. Cal esmentar que, més enllà de la Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista, dels plans i programes específics, dels coneixements i la recerca, i dels i les professionals, la societat catalana disposem de voluntat, tenacitat i fermesa. La voluntat política del Govern de la Generalitat, dels ajuntaments i les diputacions, però també la tenacitat i la fermesa de la societat civil organitzada, de les entitats i associacions de dones, i de totes aquelles persones que individualment treballen de forma incansable per assolir aquesta fita.

Podem dir, doncs, que hem pres consciència del significat de la violència masclista i hem esmerçat grans esforços per donar-ne compte.

Tot i la feina duta a terme, som conscients que la violència masclista té les arrels, en models i estereotips que rauen en l’imaginari col·lectiu. En un sistema de valors i rols de gènere que ens fa acceptar com a vàlids uns arquetips i una jerarquia de subordinacions que no només no es corresponen a la realitat, sinó que, per una banda, silencien les dones i en limiten els sabers, les capacitats i el talent, i per una altra, condicionen i limiten la capacitat de ser homes i de viure una masculinitat no violenta, receptiva, activa i de respecte cap a l’altre sexe. És per això que es fa necessari seguir treballant i invertint esforços en la prevenció i la sensibilització social. La violència, en totes les seves manifestacions, és una conseqüència de les desigualtats reals, per tant som conscients que l’única manera d’aconseguir una societat sense violència és fer una aposta clara per les polítiques d’igualtat que permetran a dones i homes concebre un pacte social i democràtic basat en el respecte, l’equitat i la justícia social. Som conscients que aquest pas el podem aconseguir amb l’educació i els coneixements que són eines que ens permetran, en un futur, construir relacions sense subordinacions ni violència.

A dia d’avui, tenim a l’abast els instruments necessaris i imprescindibles per construir una societat més justa i igualitària, lliure de violència. Durant els darrers anys, amb la implicació de totes les administracions i els agents socials, hem avançat molt en la coordinació i el treball conjunt de totes les institucions i en el desplegament d’una xarxa de recursos i serveis especialitzats a tot el territori per tal de posar a l’abast de les dones en situacions de violència masclista i els seus fills i filles instruments d’atenció, assistència, protecció i recuperació. Cal seguir avançant en aquesta línia i, molt especialment, cal fer un esforç per aproximar aquests serveis a les dones i també a la societat en general perquè en facin ús sempre que ho consideri escaient. Hem de posar en marxa tots els mecanismes que siguin necessaris per tal que tothom sàpiga on pot adreçar-se en cas de detectar una possible situació de violència masclista i poder actuar així de manera preventiva, perquè hem constatat que tota la societat, i molt especialment l’entorn més proper a les dones, juga un paper fonamental en la detecció i prevenció de possibles episodis de violència; cal que totes i tots ho tinguem present i en siguem conscients.

És ben sabut que vivim moments difícils, però és necessari fer palès que les polítiques per a la igualtat d’oportunitats entre dones i homes i l’abordatge de la violència masclista són innegociables i imprescindibles. Les institucions catalanes tenen per objectiu garantir el benestar, la qualitat de vida i el dret a viure lliurement. És per això que, enmig d’uns temps convulsos, no ens podem permetre escatimar voluntats i no podem permetre que la violència masclista torni a casa, invisible i fonedissa, que es perpetuiï en silenci mentre segueix atemptant contra el dret a la vida i, en general, contra els drets humans.

És per tot això, que en el marc d’aquesta diada, totes i tots nosaltres volem renovar i refermar el nostre compromís. Seguirem treballant per construir una nova cultura on les relacions es basin en la igualtat i el respecte, seguirem endavant fins assolir una societat més igualitària, formada per dones i homes lliures.

 
0 comentaris
 

Comentaris

 
Afegir comentari
 • Nom
   
 • E-mail
   
 • Comentari
   
 •  
 •  
 

Tots els comentaris seran moderats abans de publicar-se.

Rubitv.cat no es fa responsable de l’opinió expressada pels usuaris. No es permeten comentaris ofensius, il·legals o que faltin a la dignitat de les persones. Rubitv.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri inapropiats.

Llegir avís legal

 

Notícies Relacionades

Política

11-09-2018

 

Centenars de rubinencs contribueixen a l'èxit de la massiva manifestació de la Diada a Barcelona

Ja en són set. Set Diades en les quals l'independentisme ha exhibit múscul al carrer pe(…)

Política

10-09-2018

 

Com se celebrarà la Diada a Rubí? I com serà la gran manifestació a Barcelona?

Presos polítics i exiliats, repressió i una república proclamada però no materialitza(…)

Societat

11-07-2018

 

Una delegació marroquina visita Rubí en el marc d'un programa per fomentar la igualtat entre homes i dones

Una delegació marroquina de la regió Tànger-Tetuan-Alhucemas ha visitat Rubí en el ma(…)

Societat

06-07-2018

 

L'enginyera rubinenca Rut Martínez rep un premi d'ENGINYERS BCN per un treball sobre cirurgia endoscòpica

La rubinenca Rut Martínez, estudiant de la doble titulació d'Enginyeria Mecànica i Engi(…)
 
 

Subscriu-te al nostre butlletí

 • e-mail
 
 
Bars i Restaurants
Taxis i telèfons d'interès
Rep les notícies de Rubitv.cat per WhatsApp!