
Culpables? Quina barra...
Pep Barceló
Possiblement les mares i pares, sobretot si coneixen la vida del centre educatiu dels seus fills per dins, també s'hauran sorprès del que ha dit la Senyora Consellera d'Ensenyament. El professorat segur que s'ha sorprès, jo, fins i tot, afegiria que s'ha enrabiat. Realment no hi ha dret, està ranejant la poca decència.
El 12 de març va aparèixer a la premsa escrita una ressenya d'un acte on havia estat la Consellera, amb el titular La Reforma escolar, en la qual es deia que la consellera havia dit:
'Causa sorpresa comprovar com en algunes proves de competències bàsiques entre els 100 primers centres que obtenen millors resultats figuren centres públics de barris deprimits, que ens porten a preguntar-nos: Com és possible? Doncs gràcies a la feina d'un claustre de professors i d'un equip directiu que ha dit 'vinga, nanos, a rendir'', es respon a si mateixa.
I, en la mateixa ressenya, es continuava dient:
Rigau, que va formular aquestes reflexions divendres, durant l'acte de clausura del curs de formació de directors de centres educatius d'Esade, creu que la diferència entre els bons i els mals resultats està en la feina que es porta a terme a l'aula, que el secret s'ha de buscar entre les parets del centre
Com es pot arribar a culpabilitzar el professorat i/o a les direccions dels centres tan alegrement? Cal recordar que: ens congelen les plantilles de professorat i augmenta l'alumnat; es suprimeix o redueix personal de suport a la docència d'alumnat amb dificultats; s'augmenta la càrrega de treball del professorat fent-nos treballar més hores amb l'alumnat; es deixen de cobrir baixes per malaltia; es deixen de fer oposicions perquè entri més professorat; es retalla la despesa de funcionament dels centres; no es construeixen nous centres per a l'alumnat que està en barracons...
És que tot això permet funcionar adequadament? Clar, ara ve el llest de torn i ens diu: '...però els centres que menciona la consellera també pateixen aquestes situacions'. Clar, però la consellera no diu que 'les competències bàsiques' només valoren un aspecte del treball que es fa amb l'alumnat i que, per tant, el que consideren (alguns) com a nivell de l'alumnat és interessadament fals. Si algú vol saber l'estat general del seu cos es faria només una radiografia del dit gros del peu esquerre? Els paranys que ens fan caure en determinades afirmacions i/o amb titulars de notícies és maquiavèl·lic i mereix un nou article en què es pugui explicar bé, m'ho poso com a deures.
De cap manera se'ns pot culpabilitzar en exclusiva. El professorat ha rebut i actualitzat la formació necessària per fer bé la seva tasca, però aquesta conselleria està creant unes condicions per a desenvolupar-la que l'està fent cada cop més difícil, a no ser que pensi que els pobres amb una escola pública precària ja en tenen prou. Ei! Que els pobres també som ciutadania.
I ara, per què vol posar gerents en els centres públics? Algú que, per més ironia, no farà classes i no tindrà contacte amb els alumnes; un tecnòcrata 'amic del govern de torn' que també li carrega la culpa a les direccions actuals. Es passa tres pobles!!
Centenars de les direccions actuals els agradaria poder explicar com el Departament els ha desatès a les seves demandes per solucionar problemes o situacions; com les han deixat soles davant dels pares per explicar que no es fa tal millora, condicionament o petició de les famílies; com han hagut de fer malabarismes amb les retallades al centre perquè tot funcioni bé... en fi, una desconsideració absoluta per aquell professorat que ha tingut la voluntat i ha fet el sobreesforç, a més de la seva feina, per fer que el centre compleixi amb la seva obligació de servir a la ciutadania i que l'alumnat rebí l'ensenyament que es mereix.
Sembla que no n'hi ha prou en fer perdre la qualitat de l'ensenyament públic, volen fer sang. Compta, qui a ferro mata... A tot porc li arriba sant Roc.
Pep Barceló, mestre i membre de la Secretaria Nacional d'USTEC