01-03-2012
 

Equipaments municipals: un debat ciutadà?

Ismael Blanco

El darrer article de la Mireia Gascon a Rubitv.cat no només té la virtut de posar sobre la taula nombroses pistes per resoldre allò que lúcidament ha anomenat el Misteri del Casino Espanyol sinó que, a més a més, ha estimulat un debat més ampli sobre els usos dels equipaments socioculturals a la nostra ciutat. L'article ja ha trobat resposta per part de l'Ajuntament, per boca del seu tinent d'alcalde de Planificació, Ecologia Urbana i Seguretat (veure noticia). El debat sobre els equipaments, però, continua obert, i en aquest sentit la contribució de la Mireia continua sent una font inestimable d'inspiració.

La meva vivència quotidiana a Rubí m'indica que, si bé no tenim una carència quantitativa d'equipaments, sí que tenim, en canvi, algunes mancances qualitatives significatives. La construcció d'equipaments com la Biblioteca Mestre Martí i Tauler o el Centre Sociocultural El Pinar han permès ampliar una oferta prou àmplia d'equipaments socioculturals on, potser, l'única mancança significativa és la de les arts visuals. Tant de bo finalitzin aviat les llargues obres de rehabilitació del Celler Cooperatiu, o es faci realitat en un futur no massa llunyà la recuperació per al municipi d'El Vapor Nou. En qualsevol cas, el nombre d'equipaments és significatiu i la seva diversitat notable.

Són, però, aquests equipaments el referent sociocultural a la ciutat que desitgem que siguin? Qualsevol generalització és arriscada, perquè el volum d'activitats i, sobretot, la concurrència dels diferents equipaments és molt variable. Ara bé, posats a identificar reptes, crec que és massa freqüent que ens trobem amb equipaments molt poc concorreguts, amb activitats per al públic escasses o amb una programació que suscita molt poc d'interès a la ciutat. Equipaments amb un gran potencial com el del Castell, per exemple, han quedat reservats per a activitats museístiques que, per bé que interessants i necessàries, desperten un interès molt minoritari. Equipaments com l'Antiga Estació o l'Ateneu, malgrat la seva ubicació geogràfica, mai no han adquirit (en el cas de l'Antiga Estació) o fins i tot han perdut (en el cas de l'Ateneu) la centralitat sociocultural que els hi pertoca. La idea de convertir el Celler Cooperatiu en un centre cultural és certament prometedora, però si tenim en compte els antecedents, el risc que esdevingui un espai desaprofitat és significatiu.

El més greu de tot seria que algú considerés que ja està bé que les coses siguin així: 'no news, good news'. I és que, sovint, la política d'equipaments a la ciutat ha semblat molt més condicionada per la por a la reacció dels veïns o per l'interès de certes entitats de fer un ús privatiu dels espais que no pas per la vocació de crear autèntics pols de centralitat sociocultural. El Pla d'Equipaments Culturals de Rubí 2011-2020 representa una passa endavant en la política cultural de la ciutat, però no ha generat tot el debat ciutadà que seria necessari. Obrim les portes a aquest debat, i convidem-hi no només a les entitats, sinó al conjunt de la ciutadania, perquè, com reconeix el mateix Pla, aquí ens hi juguem part del 'sentiment d'orgull i de pertinença dels rubinencs envers la seva ciutat'.

Ismael Blanco, politòleg.

 
4 comentaris
 

Comentaris

02-03-2012
11:44
 
montse

El Pla d'equipaments culturals torna a deixar fora de joc tota la població de les urbanitzacions. Si volem participar (i em consta que si), hem d'agafar el cotxe, tot el que s'ha previst en aquest Pla és a l'altra banda de la riera (tret del castell ). Decepcionant

 
01-03-2012
21:56
 
Mireia

Totalment d'acord amb l'Edu i l'Ismael. Molt bon article! estic d'acord en que cal la participació de la ciutadania per determinar quins usos han de tenir els diferents espais, per així copsar els seus interessos i les necessitats reals que té Rubí. Potser no es tracta de tenir-ne molts, sinó de que els que tinguem, siguin útils de veritat. Faltarà veure si el Pla d'Equipaments Culturals que ha sortit realment cobrirà aquestes necessitats i si és realista amb la situació actual.

 
01-03-2012
18:05
 
Eduard

Certament algunes activitats susciten poc interès, però en una ciutat de 75.000 persones, no hauríem de tenir gent per tot? Aquí el problema és triple: uns espais poc adequats i sovint infrautilitzats; poca difusió (etern problema de Rubí!); i poca participació ciutadana. No sé com hauríem d'arreglar-ho, això...

 
01-03-2012
11:33
 
elena

Molt encertat l'article, sí senyor. Rubí té un problema greu amb aquest tipus d'equipaments. L'únic que és molt usat és la Biblioteca... clar que en aquest cas, això no és gaire positiu, perquè no se'n fa un us gaire correcte, habitualment...! Esperem que l'ajuntament pugui adonar-se d'aquestes coses que són tan evidents per la població...

 
 
Afegir comentari
 • Nom
   
 • E-mail
   
 • Comentari
   
 •  
 •  
 

Tots els comentaris seran moderats abans de publicar-se.

Rubitv.cat no es fa responsable de l’opinió expressada pels usuaris. No es permeten comentaris ofensius, il·legals o que faltin a la dignitat de les persones. Rubitv.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri inapropiats.

Llegir avís legal

 

Notícies Relacionades

Societat

18-10-2018

 

El Festival Musawat, solidari amb l'escola Ca n'Oriol i Apdir

La professora de dansa oriental i artista, Nessa Mynatur, organitza el Festival Musawat al(…)

Cultura

15-10-2018

 

Dissabte arrenca la temporada de l'Associació Jazz Rubí amb Jazzpirit & Josep Maria Farràs

El proper dissabte 20 d'octubre començarà una nova temporada a l'Associació Jazz Rubí.(…)

Cultura

09-10-2018

 

Dillluns s'obren les inscripcions per a les activitats de l'Ateneu Municipal

Dilluns que ve, a les 10h, s'obriran les inscripcions per a les activitats de l'Ateneu Mun(…)

Cultura

05-10-2018

 

Antoni Grau presenta la seva sèrie de pintures 'Cosmogonies'

El pintor rubinenc Antoni Grau inaugurarà el proper dijous, 11 d'octubre, l'exposició 'C(…)
 
 

Subscriu-te al nostre butlletí

 • e-mail
 
 
Bars i Restaurants
Taxis i telèfons d'interès
Rep les notícies de Rubitv.cat per WhatsApp!