Warning: session_start(): open(/var/www/rubitv/tmp/sess_hh22e8bk738gj0c3iv2bjlgfe4, O_RDWR) failed: S’ha denegat el permís (13) in /var/www/rubitv/rubitv.cat/public/inc/classes/Application.php on line 33

Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /var/www/rubitv/rubitv.cat/public/inc/classes/Application.php:33) in /var/www/rubitv/rubitv.cat/public/inc/classes/Application.php on line 33
El 23-F a Rubí - Opinió - Rubí TV
 
 
23-02-2012
 

El 23-F a Rubí

Eduard Puigventós

Enguany segurament no parlarem gaire d'aquesta data tan assenyalada del 23 de febrer, aquella jornada on cada any recordem com de fràgil pot arribar a ser la nostra (encara) jove democràcia. El 2011, al commemorar-se el 30è aniversari de l'efemèride, els mitjans se'n feren força ressò, i noves dades, aportacions i interpretacions es concretaren en forma de llibres, documentals, reportatges... Amb el 23-F es posava punt i final a una Transició no sé si tan pacífica i exemplar com ens han volgut fer creure, però vaja, això són figues d'un altre paner. No és la meva intenció comentar les malifetes d'un talòs Tejero i la seva colla de mamarratxos, sinó fer un petit comentari sobre què passà a Rubí. En aquella època jo encara estava fent barretines, però com a historiador és un tema que sempre m'ha cridat l'atenció, encara que no l'he treballat mai profundament.

La gent no canvia d'un dia per l'altre. A la nostra ciutat, encara a inicis dels 80, hi havia grups d'extrema dreta ben organitzats: se'n podien veure alguns elements, amb camises blaves i retrats de José Antonio, a la plaça Pearson els diumenges al matí, muntant paradetes; Fuerza Nueva, el partit de l'ultra Blas Piñar, havia inaugurat un local al carrer Torrijos el 1979; el mateix any en què la seu del PSUC havia rebut un atac amb còctels molotov per part d'un grup anomenat Falange Negra Exterminadora, o que el local de Bandera Roja quedava completament destruït per un incendi intencionat. El periodista local Josep Ferrer-Domingo inclús havia estat amenaçat i havia patit un atac a casa seva per part dels nostàlgics del règim.

Per això, no ens ha d'estranyar que aquell 23 de febrer hi hagués a Rubí qui es prengués seriosament l'intent de cop d'estat. L'amic Jaume Parras ho explica molt bé al seu llibre La Transició a Rubí. Retalls d'història d'uns anys viscuts acceleradament. Membres de partits i sindicats amagant noms i adreces dels seus membres, 'per si de cas' - i alguns potser preparant-se per anar a Perpinyà, com cantava La Trinca. Regidors i amics aplegats a l'Ajuntament, atents a la ràdio i la televisió; Miquel Llugany demanant a la policia que acudissin armats per defensar l'edifici; cotxes de gent compromesa amb la nova democràcia patrullant els carrers, abillats amb pals, ferros i porres; punts de trobada per informar-se de la tensa calma; inclús alguna topada perillosa amb un grup de feixistes al pont de can Cabanyes - els quals anaven armats amb pistoles i que haguessin pogut causar una tragèdia.

En l'entrevista que Parras li fa, l'alcalde Llugany reconeix que grups d'ultradretans s'havien reunit a diversos punts de Rubí, i alguns s'havien acostat a la caserna de la Guàrdia Civil, fusells en mà, per si el cop triomfava. Una caserna a on una ràdio que teníem a la nostra vila, de nom tan escaient com Radio Azul, portà l'emissora per posar-se a disposició dels guardes i per si calia celebrar un hipotètic triomf de la temptativa colpista. De manera oposada, la jove Ràdio Rubí, la primera emissora municipal de Catalunya, es posà de seguida al costat de les autoritats, i envià una unitat mòbil a l'Ajuntament, des d'on emeté tota la nit. De fet, fou el company Jordi Margarit, director de la ràdio, qui assabentà l'alcalde de la situació que s'estava vivint a Madrid.

'Fracasó el golpe de estado. Normalidad absoluta en Rubí', indicava Rubricata en la seva edició del 28 de febrer. Segur? O fou només la versió que es donà a la ciutadania? Potser ara que han passat uns anys hauríem de començar a investigar si realment tot va anar com sempre s'ha explicat...

Eduard Puigventós, historiador local.

 
5 comentaris
 

Comentaris

08-03-2012
21:33
 
Patri M.

I pensar que aquet noi va ser el meu professor de socials substitut l'any passat. Que gran! En el seu temps no li vaig prestar massa atenció, pero ara veig que em vaig equivocar al no fer-ho. Felicitats Eduard.

 
28-02-2012
14:35
 
Carlos

Molt bon article explicant la memòria històrica rubinenca... el nostre passat és clau per entendre el present i el futur!

 
24-02-2012
20:34
 
Carles

Moltes felicitats, Eduard. El que m'atrau dels teus articles no és només que siguin bons, sinó que, a més, estan molt ben escrits, amb expressions genuïnament catalanes. Ens dónes una lliçó doble: d'història, però també de llengua.

 
23-02-2012
23:14
 
Mireia

Molt bon article Edu! realment, tota la feina que fas a Rubí (no només a la tv) és molt bona i necessària. Merci per les lliçons d'història! Per cert, ja ha començat la investigació??

 
23-02-2012
19:24
 
Teresa

Els articles de l'Eduard Puigventós cada cop m'agraden més. Per la gent jove són super interessants ja que podem aprendre moltes coses.

 
 
Afegir comentari
  • Nom
     
  • E-mail
     
  • Comentari
     
  •  
  •  
 

Tots els comentaris seran moderats abans de publicar-se.

Rubitv.cat no es fa responsable de l’opinió expressada pels usuaris. No es permeten comentaris ofensius, il·legals o que faltin a la dignitat de les persones. Rubitv.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri inapropiats.

Llegir avís legal

 

Notícies Relacionades

Cultura

13-10-2018

 

Eduard Puigventós oferirà la xerrada 'La cara i la creu de l'arribada del tren a Rubí'

L'Espai Expositiu Aula Cultural (c/ Barcelona, 84) acollirà una nova activitat de la comm(…)

Cultura

14-09-2018

 

"L'Elèctric", el tren que va arribar a Rubí l'any 1918 després d'unes complexes obres per travessar Collserola

Una quarantena de persones han assistit aquest dijous al vespre a la primera conferència (…)

Cultura

10-09-2018

 

Aquest dijous, xerrada sobre com va construir-se la xarxa de tren fins al Vallès entre 1916 i 1922

El 13 de setembre de 1918 el tren va arribar a Rubí, una data històrica que enguany la c(…)

Opinió

12-07-2018

 

L'antiga presó

Imagino que la majoria lectors tenen present que, just davant de l'oficina de la Policia N(…)
 
 

Subscriu-te al nostre butlletí

  • e-mail
 
 
Bars i Restaurants
Taxis i telèfons d'interès
Rep les notícies de Rubitv.cat per WhatsApp!