27-01-2012
 

Infància, adolescència i prevenció: centres oberts

Marina Dolset

El passat 27 de maig de 2010 va ser un dia molt important pel present i futur del nostre país: es va aprovar la llei 14/2010 Llei dels drets i oportunitats en la infància i l'adolescència, que té per objectiu: atendre, protegir i promocionar el benestar personal i social dels infants i dels adolescents, i garantir l'exercici dels seus drets i responsabilitats, estiguin o no en situació de risc. En resum, amb la nova llei, els infants i adolescents passen de ser objecte de protecció a subjecte de drets.

De tota la llei, el que més ens afecta a nivell local és l'aposta ferma que fa per les polítiques de prevenció. El plantejament és molt clar: les polítiques preventives són més barates i donen bons resultats a mig-llarg termini; a més, la llei aposta per treballar des del territori evitant, així, que els infants i/o adolescents hagin de sortir del seu context més pròxim.

En la prevenció són moltes les polítiques i accions concretes que es poden dur a terme i, segurament, hauria de ser un eix transversal a totes les polítiques municipals, juntament amb la perspectiva de gènere. En aquest article, però, m'agradaria centrar-me en una proposta concreta: els centres oberts.

Els centres oberts són serveis diürns, competència de l'administració local, que realitzen una tasca socioeducativa durant els temps lliure  dels infants i adolescents, donant suport, estimulant i potenciant l'estructuració i el desenvolupament de la personalitat i la socialització, l'adquisició d'aprenentatges bàsics i d'esbarjo i compensant les mancances socials de les persones ateses. M'agradaria destacar, també, que són serveis arrelats al territori, que treballen en xarxa i enforteixen la comunitat.

Per entendre en quina situació es troba Rubí pel que fa a centres oberts, m'agradaria esmentar una llei i un decret:

- L'article 23 de la llei 14/2010 abans esmentada, dicta que: els ens locals, amb el suport de la Generalitat, han de promoure l'establiment de recursos o serveis preventius per als infants i els adolescents i, especialment, de centres oberts.

- El Decret 27/2003 d'Atenció Social Primària, en que s'estableix l'obligatorietat de crear un centre obert per cada 20.000 habitants.

I, ara sí, quina és la situació a Rubí?

Fins fa quatre anys Rubí tenia dos centres oberts: un al barri del Pinar, de titularitat privada amb suport públic per part del departament corresponent i l'Ajuntament i un altre a Ca n'Oriol, de titularitat pública. El centre obert de Ca n'Oriol va tancar o sigui que, a hores d'ara, només tenim un centre obert a la ciutat. Si tenim en compte la llei i el decret que regulen aquest servei, a Rubí hi hauria d'haver un mínim de tres centres oberts i un aposta clara de l'Ajuntament per les polítiques de prevenció.

Buscant per la web de l'ajuntament, he trobat l'acta del ple del 3 de juliol del 2008 on ICV-EUiA presentava una moció per la creació de nous centres oberts a Rubí. En aquell ple varen sortir dos acords, amb la unanimitat de tots els partits:

1. Realitzar un diagnòstic territorial per saber quins altres barris de la ciutat de Rubí també tenen la necessitat d'incorporar un servei d'aquestes característiques

2. Que l'Ajuntament  de Rubí sol·liciti a la Generalitat les ajudes dins del contracte, programa pertinent, per crear els nous centres oberts a Rubí, en conformitat amb el diagnòstic previ realitzat.

Davant d'això només puc preguntar-me dues coses: on està el diagnòstic territorial? On són els centres oberts que per llei i decret ens pertoquen?

Per més inri, si bé a nivell català les places en centres oberts han augmentat un 46,1% (segons un estudi de la Generalitat al 2008), aquí a Rubí s'ha tancat un dels dos que teníem i s'ha apostat pel casal diari, un recurs que no persegueix els mateixos objectius ni es troba dins les polítiques de prevenció que la llei ens reclama.

M'agradaria acabar aquest article demanant a l'Ajuntament de Rubí, als seus regidors i regidores, que facin una aposta clara per la infància i l'adolescència de la nostra ciutat, que compleixin la llei i que arribin a Rubí els centres oberts que ens pertoquen.

Marina Dolset, educadora social i presidenta del CRAC.

 
4 comentaris
 

Comentaris

28-01-2012
20:34
 
R.

Gràcies Marina per destapar aquest cas tan evident de ineficàcia de l'ajuntament...

 
28-01-2012
13:04
 
Alba

Felicitats Marina! Gran i NECESSARI article. Espero que el proper ple es plantegi aquest tema i deixem de parlar una miqueta de les pilones del centre. Crec que això és necessari i que la ciutadania ens mereixem una explicació de perquè ens trobem en aquesta situació.

 
27-01-2012
22:35
 
Mireia

Bon article Marina! només un aclariment...aquesta moció de ICV no és la única que el Govern no ha complert, n'hi ha unes quantes més a la cua. El problema és que legalment (i paradoxalment) no hi ha cap eina que asseguri que si una moció ha estat aprovada, es dugui a terme a la pràctica. D'aquesta manera, moltes mocions s'aproven, tots quedem bé i com a bones persones, però després no fem la feina a la que ens hem compromès. Si algú ho entén, que m'ho expliqui!

 
27-01-2012
16:15
 
Carles

La Marina denuncia que a Rubí s'està cometent una irregularitat a Rubí. Visca els ovaris d'aquesta noia!

 
 
Afegir comentari
 • Nom
   
 • E-mail
   
 • Comentari
   
 •  
 •  
 

Tots els comentaris seran moderats abans de publicar-se.

Rubitv.cat no es fa responsable de l’opinió expressada pels usuaris. No es permeten comentaris ofensius, il·legals o que faltin a la dignitat de les persones. Rubitv.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri inapropiats.

Llegir avís legal

 

Notícies Relacionades

Economia

14-09-2018

 

Denegades set de cada deu sol·licituds de la renda garantida a Catalunya en el primer any d'implementació

Un any després d'entrar en vigor la Renda Garantida de Ciutadania (RGC), el Departament (…)

Societat

28-06-2018

 

El programa de la Festa Major inclou desenes d'activitats dirigides especialment a la infància

Les activitats familiars seran un cop més un dels principals eixos de la Festa Major, en (…)

Política

22-06-2018

 

El Ple al complet es posiciona en contra de les actituds racistes, discriminatòries i xenòfobes

Durant el ple d'aquest dijous s'ha aprovat el Pla Local d'Infància i Adolescència 2018-2(…)

Societat

29-05-2018

 

L'equip de govern presenta l'esborrany del Pla Local d'Infància i Adolescència

L'equip de govern ha presentat als grups municipals i a la premsa l'esborrany del Pla Loca(…)
 
 

Subscriu-te al nostre butlletí

 • e-mail
 
 
Bars i Restaurants
Taxis i telèfons d'interès
Rep les notícies de Rubitv.cat per WhatsApp!